Lekker Lokaal: Verse Gazpacho met Gin

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Kurt Van Peer van cateringspecialist Kurt&Co uit Arendonk.

15 min. 6 personen

INGREDIËNTEN 

  • 1 ui
  • 4 tomaten
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 tenen look
  • Een mespuntje chili
  • Een beetje basilicum en bieslook
  • Peper en zout
  • Een eetlepel olijfolie
  • 30 ml gin (Gin MG)

BEREIDING

  • Was de groenten, snijd het groen uit de tomaten, de kroon en zaadjes van de paprika en snijd alles in grove stukken.
  • Snijd de knoflook fijn en pluk enkele basilicumblaadjes.
  • Doe alles in een blender en pureer tot een gladde massa.
  • Voeg er de chili en een eetlepel olijfolie aan toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Zeef het gladde geheel door een puntzeef.
  • Neem enkele serveerglaasjes en giet er eerst 5 ml gin in. Voeg daarna de gazpacho toe.
  • Werk af met enkele blaadjes basilicum en een beetje bieslook.
  • Tip: als je niet met zoete tomaten werkt, kan je nog een beetje suiker toevoegen in de blender.

Waar komt het recept vandaan?
Kurt: “We hebben dat zelf ontwikkeld voor ‘Gin&Beatz’, dat is een onderdeel van onze catering van ‘Kurt&Co’. We willen op die manier eten, drinken en dj’en samenbrengen op één locatie, we hebben daar een toffe caravan voor gemaakt. Het is één van de gerechten die we altijd meenemen als we ergens langsgaan om als tapas aan te bieden. Het is gebaseerd op een Bloody Mary, maar dan met gin dus. We hebben uitvoerig getest welke verhoudingen het lekkerst waren. Eén van de voordelen aan onze job.” (lacht)

Is het er nu de ideale periode van het jaar voor?
Kurt: “Eigenlijk kan je het het hele jaar door maken. Maar als je de eerste verse zoete tomaten uit je eigen moestuin gebruikt, dan gaat het natuurlijk het allerlekkerst zijn.”

Welke gin gebruik ik best?
Kurt: “Wij hebben de Gin MG gebruikt. Dat is de eerste Spaanse gin die gemaakt werd, de voorloper van de Gin Mare. Eigenlijk is het een doordeweekse gin die erg lekker en toch goedkoop is. Je kan die ook in de supermarkt vinden. Met als grote voordeel dat de smaak vrij standaard is. Als je een gin zou nemen met meer kruiden, dan gaat dat meteen de smaak beïnvloeden.”

Is het een feestelijk gerecht? Of net alledaags?
Kurt: “Feestelijk! Je maakt niet elke dag gazpacho, toch? En het is natuurlijk ideaal geschikt om van te genieten op een terrasje tijdens een warme lentedag.



28 april 2022  |  Onderox editie: 219